Oświadczenie Koła Gdańsk S”MD”

Oświadczenie

Koło Gdańsk Stowarzyszenia „Młodzi Demokraci” z całą stanowczością pragnie wyrazić swoje najwyższe oburzenie w związku z komentarzem autorstwa Pana Profesora Marcina Króla, zamieszczonym na stronie internetowej Dziennik.pl

Koło Gdańsk Stowarzyszenia „Młodzi Demokraci” pragnie wyrazić swoje najwyższe oburzenie w związku z komentarzem pt. „Gdzie są młodzi politycy?” autorstwa Pana Profesora Marcina Króla z dnia 3 lutego 2010. W swoim komentarzu autor zawarł obraźliwą tezę, iż członkowie młodzieżowych organizacji politycznych to najgorszy materiał ludzki …”Natomiast brak młodych ludzi w polityce, z wyjątkiem nielicznych wychowanków partyjnych młodzieżówek, a to najgorszy materiał ludzki”

Jako członkowie młodzieżowej organizacji politycznej z przeszło 15-letnią tradycją czujemy się oburzeni i zniesmaczeni tezą zawartą w komentarzu. Jesteśmy ludźmi, którzy swoją młodzieńczą energię i aktywność obywatelską realizują właśnie poprzez działalność w młodzieżowej organizacji politycznej. Uczymy się bądź studiujemy na rozmaitych kierunkach kształcenia średniego oraz wyższego. W naszych szeregach mamy magistrów oraz doktorantów, a więc ludzi, którzy według Pana Profesora Króla powinni stanowić trzon młodej sceny politycznej.

Jak rozumiemy, intencją komentarza jest troska o udział młodych ludzi w życiu politycznym, z którą się w pełni zgadzamy. Jednak obrażanie już aktywnych politycznie obywateli jest krzywdzące oraz nie do zaakceptowania.

Link do komentarza: http://dziennik.pl/opinie/article540448/Gdzie_sa_mlodzi_politycy_.html

Łukasz Zaręba

Przewodniczący Koła Gdańsk